Blog | Het gaat om meer dan een gebouw, het gaat om ontmoeting

Blog | Het gaat om meer dan een gebouw, het gaat om ontmoeting

Hoe ziet jouw thuis eruit over dertig jaar? Het is het thema van het eerste Denk Mee Café, dat SOR op 3 november 2016 hield omdat ze dertig jaar bestaat. In gesprek met directeur-bestuurder Hassan Najja van SOR over de noodzaak van zo’n thema.

Wie bent u als mens en waar staat u voor?

“Ik ben verliefd op deze foto. De meest elementaire dingen die mij bewegen in het leven staan hierop. Zoals samen met mijn vrouw Hanane wandelen door het leven. Een luxe huis doet niets met me, ik hecht waarde aan het samenzijn met dierbaren om ons heen, en van betekenis zijn voor je medemens. Wie heb je om je heen en ben je van betekenis? Daar voel ik verantwoordelijkheid richting onze bewoners. Het is onze taak om dat zo goed mogelijk te faciliteren.”

SOR bestaat 30 jaar, dan kijken we terug. Hoe bent u opgegroeid?

“Ik was de middelste in het gezin, in het Limburgse Horst. Een rustig en vertrouwd huisje-boompje-beestje-omgeving. We woonden in een eengezinswoning met drie slaapkamers: één voor mijn vader en moeder, één voor mijn zus en één die ik deelde met mijn vijf broers.”

Wanneer is een huis voor u ‘thuis’?

“In de t van ‘thuis’ zit meer dan het gebouw, de stenen, het dak. Het gaat om ontmoeting, familie, mensen in de buurt om wie je geeft en die naar jou omkijken. Door de individualisering en verzuiling wordt voor veel mensen de plek waar men zich thuis voelt steeds kleiner. Daarom ligt onze strategiefocus op het samenbrengen van wonen, zorg en welzijn. Met ontmoetingsruimtes, huismeesters en samenwerking met zorg- welzijnspartijen.”

Hoe zou u over dertig jaar willen wonen?

“In een hutje in de bergen, maar dat wil mijn vrouw niet. Als jeugdige droomde ik van Portugal. Het voetbalteam van Portugal bestond toen al uit verschillende culturen en weerspiegelde daarmee mijn ideale samenleving. Wie weet woon ik over dertig jaar in Portugal. Maar meer realistisch is dat onze kinderen straks bepalen waar en hoe we wonen.”

Waarom moeten we – vanuit verschillende achtergronden – over dit thema nadenken?

“Niet iedereen zit in de luxepositie dat ze keuze en vrijheid hebben om hun eigen thuis te kiezen. Er zijn mensen die het niet kunnen betalen en er zijn mensen die hulpbehoevend zijn. Als sociale huisvester zijn we verantwoordelijk een thuis aan te bieden voor iedereen. Daarom zijn onze woongebouwen divers in omvang, ligging, bewonerssamenstelling, dienstverlening enzovoorts. Met als basis dat iedereen zich thuis voelt, erbij hoort en zichzelf kan zijn.
Dat kan SOR niet alleen. Wonen, welzijn en zorg was lang geïnstitutionaliseerd. Dit ging goed omdat er voldoende geld was. Ik geloof niet in de huidige extramuralisering; het scheiden van wonen en zorg. Dit zijn basisbehoeften die ieder mens nodig heeft. Als corporatie moeten we hier weer meer regie op gaan voeren.”

Welke trends of vragen ziet u hierin ontstaan?

“Ik zie een duidelijke trend in het netwerken van organisaties, het creëren van ketens en netwerken. We moeten continu met elkaar in gesprek blijven om elkaar te versterken en aan te vullen, voor onze bewoners. Je ziet ook dat de overheid steeds meer teruglegt bij de burger.”

Welke rol gaat SOR hierin vervullen?

“SOR heeft als ouderenhuisvester een prominente positie binnen de Rotterdamse corporaties. Primair zijn we erop gericht om voor goed en betaalbare ouderenhuisvesting te zorgen. Onze kennis delen we graag. We willen nog meer de verbinding maken tussen Huis en Thuis en kijken waar we samen kunnen werken met andere organisaties. De mensen in de zaal heb ik daarbij nodig. Hoe gaan we om met ontmoetingsruimtes, leefbaarheid in en om het gebouw, hoe zet je huismeesters effectief in? Bedrijfsmatig kun je wel degelijk gelden op andere manieren laten stromen, dat geloof ik zeker. Onze huismeesters moeten vooral goed koffie kunnen drinken met bewoners.”

Wat moeten we met de opbrengst van dit Denk Mee Café?

“Zaken die we meteen kunnen doorvoeren, gaan we oppakken. Komen we zaken tegen voor de middellange termijn, dan nemen we die mee in het nieuwe ondernemingsplan 2018-2022. Ik zie dat de eerste vervolgafspraken al zijn gemaakt.”

Kunnen we meer Denk Mee Cafés verwachten?

“Deze manier van ontmoeten, kennis delen en verbinden zetten we door. Hoe en wanneer het volgende Denk Mee Café is, kan ik nu nog niet zeggen. Maar de positieve vibe die is ontstaan houden we graag vast.”

Blader hier door het online SOR Denk Mee Café magazine

Hassan Najja
Hassan Najja
Directeur-bestuurder. Betrokken, bevlogen, sociaal. Met oprechte aandacht voor zijn medemens. Ik vind mensen gewoon leuk. Blog over verwondering, bewonersverhalen en mijn visie op de samenleving en in het bijzonder de ouderenhuisvesting.

Geen reacties

Laat een reactie achter

We zouden het op prijs stellen als u beleefd wilt blijven.
Uw e-mail zal niet worden getoond.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.