Blog | Hoe diversiteit een verrijking van de samenleving is

Blog | Hoe diversiteit een verrijking van de samenleving is

Na achttien jaar zonder kampioenschap is het zover: Rotterdam kleurt volledig rood-wit. Mensen zwaaien met vlaggen, vliegen elkaar in de armen en er zijn tranen van geluk. Een man in een rolstoel wordt door een uitzinnig publiek letterlijk en figuurlijk op handen gedragen. Mannen en vrouwen, van alle leeftijden en in allerlei kleuren en maten: er is geen onderscheid. Er is verbroedering, intens geluk.

Een prachtig plaatje dat me deugd doet. Een beeld dat ik vaker zou willen zien. Niet alleen in de sport, maar ook in de supermarkt, op werk en sociale media. Want helaas is deze vorm van harmonie geen alledaagse situatie. Ook in Rotterdam, dé multiculturele stad van ons land, heerst nog veel verdeeldheid. Hoe komt het dat er altijd groepen zijn die buiten de boot vallen? Waarom denken we vaak zo zwart-wit?

Stop mensen in een hokje en ze gaan zich vanuit een hokje gedragen. Daar moeten we toch van af?

In mijn ideale samenleving leven we niet naast elkaar maar met elkaar. Een maatschappij waarin iedereen gelijkwaardig mee mag doen. Natuurlijk hoeven we het niet altijd met elkaar eens te zijn, als we elkaar maar respecteren. De vrijheid om een mening te hebben maar ook te luisteren naar de ander. Daarom is diversiteit voor mij niet per se het verschil in sekse, afkomst of andere kenmerken. Ik doel op een hoger niveau van diversiteit: elkaars verschillen, meningen en bestaan omarmen. Kortom, niet in hokjes denken maar open-minded zijn.

Ik zie diversiteit als de sleutel om te komen tot een samenleving waarin iedereen mee mag en kan doen.

Door diversiteit kom je tot betere oplossingen, participatie en word je rijker in kennis. Gun de ander een podium en je zult zien dat je tot nieuwe inzichten komt. Dat heb ik aan den lijve ondervonden in mijn eigen managementteam. Met trots vertel ik u over deze diverse groep mensen. Een mate van diversiteit die niet alleen is ontstaan door een gelijke verdeling van sekse, leeftijd en afkomst, of omdat er een goede combinatie van expertise is. Maar als je mij vraagt waarom ik dit een heel mooi diversiteitsteam vind, is dat het feit dat het mensen zijn die heel erg open staan.

Liever een dialoog dan een debat. Spreken en luisteren zorgt voor welkome reflectie en oplossingen.

We staan open voor een andere mening maar laten tegelijkertijd onze eigen mening niet varen. We gaan de dialoog aan met huurders en met jong en oud binnen en buiten de sector. Naar mijn mening is dat de grootste vorm van diversiteit die je kunt creëren. Er is een cultuur ontstaan van vertrouwen, openheid en eerlijkheid. Daardoor kunnen we ook kritisch naar elkaar zijn. Sociaal wenselijke antwoorden zijn niet nodig omdat kritiek en reflectie welkom – zelfs nodig – zijn. Zo kunnen we onszelf verbeteren en komen we tot de beste oplossingen voor onze huurders en voor SOR.

Je kunt diversiteit niet forceren door middel van een gelijke verdeling in sekse, afkomst of leeftijd. Diversiteit ontstaat op een natuurlijke manier door een open, vertrouwde omgeving waarin je de dialoog kan aangaan.

Ik wil u daarom meegeven om eens kritisch naar u zelf te kijken. Bent u wel zo ruimdenkend als u beweert? Ik probeer onbevooroordeeld te zijn. Omarm de diversiteit. U zult zien dat het tot prachtige dingen kan leiden. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag, zowel binnen de organisatie als privé. Zoals de Feyenoord-supporters zo mooi zeggen: geen woorden maar daden.

 

Hassan Najja
Hassan Najja
Directeur-bestuurder. Betrokken, bevlogen, sociaal. Met oprechte aandacht voor zijn medemens. Ik vind mensen gewoon leuk. Blog over verwondering, bewonersverhalen en mijn visie op de samenleving en in het bijzonder de ouderenhuisvesting.

3 reacties

Ine Kuijpers

Ongeveer 3 jaar geleden

Zo waar en raak Hassan!

Tim Schaper

Ongeveer 3 jaar geleden

Mooi artikel . Respect voor jou sociale betrokkenheid.

Tim Dekker

Ongeveer 3 jaar geleden

Uit het hart geschreven

Laat een reactie achter

We zouden het op prijs stellen als u beleefd wilt blijven.
Uw e-mail zal niet worden getoond.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.