Terugkijken

Terugkijken

In de maand januari kan het nog wel. Terugkijken op het vorige jaar. In dit geval dus op 2018. In theorie kan iemand met een ijzersterk geheugen dan mogelijk terugzien op 365 dagen die op 31 december 2018 voorbij waren. Of, voor diegene met een iets minder sterk geheugen, 52 keer terug kijken op delen van voorbije weken. Zelf heb ik een manier gevonden om mijn geheugen daarbij een handje te helpen. ‘Keek op de Week’, heb ik het genoemd. Behalve als geheugensteun, blijkt die oplossing nog een belangrijker neveneffect te hebben.

‘Keek op de Week. Sinds februari 2018 stuur ik wekelijks een digitale samenvatting van mijn werkweek naar alle collega’s van SOR. Ik kwam op dat idee door de vele gesprekken en ontmoetingen op de werkvloer en met bewoners daarbuiten. Maar ook door ontmoetingen met collega’s uit andere sectoren, zoals zorg en welzijn. Samen bezochten we woongebouwen, wisselden we informatie uit en deelden we ervaringen. Vaak waren dat hele inspirerende gesprekken. Indrukken van en uit de dagelijkse praktijk. Momenten die lieten zien waar SOR voor stond.

Als ik die momenten eens zou opschrijven, bedacht ik me. Dat waardevolle bezoek bij een huismeester. Dat goede gesprek met de 89-jarige voorzitter van een bewonerscommissie. Die positieve bijdrage van een prominent lid van het huurdersplatform. Dat compliment van de Raad van Commissarissen voor de medewerkers. Die praktische tip van de nieuwe medewerker op de administratie. Al die zaken die mij een goed gevoel gaven tijdens mijn werk voor SOR. Een gevoel dat je misschien wel zou kunnen vergelijken met ‘het thuisgevoel voor iedereen’. Dát gevoel delen is de ‘Keek op de Week’ geworden. Een wekelijks digitaal bijpraatmoment.

De eerste reacties toen waren zeer positief en daar was ik heel blij mee. Aan de ene kant omdat ik graag vertel over hetgeen mij zo inspireert in het werk dat ik voor SOR mag doen. Maar vooral was ik blij, omdat ik door hun enthousiasme nog sterker overtuigd raakte van iets heel essentieels. En dat is dat het delen van ervaringen mensen betrekt bij datgene waar men gezamenlijk onderdeel van uitmaakt. We wonen, we werken en we zorgen voor elkáár. Dat mag de volle aandacht krijgen. Liefst elke dag, maar zeker elke week. Het wekelijks beschrijven daarvan laat zien dat het een gezamenlijke prestatie is. Waar we voor staan, dat doen we voor elkaar. En mét elkaar. Inclusief iedereen die daar op welke manier dan ook bij betrokken is.

Met een mooie term is dat wat volgens mij met ‘inclusiviteit’ bedoeld wordt. Juist nu, terwijl ik blader door alle ‘Keek op de Week’s’ van het voorbije jaar, zie ik de praktische betekenis daarvan. Door al die gedeelde momenten is ‘inclusiviteit’ niet die verre ‘stip op de horizon’. Het is veel dichterbij. Sterker nog, het is hier en nu, wanneer je het deelt met elkaar. Elkaar meeneemt in wat je doet en je elke keer weer laat inspireren door wat je met elkaar bereikt. Jij, ik, collega’s uit de woningbouwsector of uit de sectoren zorg en welzijn, bewoners, huismeesters. Inclusief iedereen waarmee we onze plaats in deze wereld delen.

Vanuit dat gevoel kijk ik terug op het jaar 2018. En blik juist daarom met vertrouwen vooruit naar de jaren die komen. Van week naar week. Van dag tot dag. Omdat het juist die dagelijkse momenten zijn die tellen. U vraagt zich af of ik dat in 2019 opnieuw wekelijks aan mijn collega’s ga vertellen? Jazéker, omdat het juist dat ‘vér-tellen’ is, wat ons dichter bij elkaar brengt. Samen, naar elkaar luisterend, elkaar aankijkend en elkaar helpend waar dat nodig is. Zodat men zich thuis voelt. Iedereen incluis!

PS. Bekijk hier de video als u wilt zien wat SOR bedoelt met ‘een thuisgevoel voor iedereen’

SOR

Geen reacties

Laat een reactie achter

We zouden het op prijs stellen als u beleefd wilt blijven.
Uw e-mail zal niet worden getoond.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.