Blog | Wanneer schreef u voor het laatst een brief?

Blog | Wanneer schreef u voor het laatst een brief?

Deze maand ontving ik een brief van een bewoonster. Een handgeschreven brief. Een persoonlijk gebaar dat mij onverwachts raakte. Ik kon mij niet herinneren wanneer ik zelf voor het laatst een brief had geschreven. Wanneer heeft u voor het laatst pen en papier gepakt om uw gevoel over te brengen? Precies.

Elke keer als ik een handgeschreven brief binnen krijg, en dat gebeurt niet vaak, is het zoiets moois. Iets persoonlijks

Het was een brief van een bewoonster die haar huur niet langer kon betalen en haar woning moest verlaten. Ze had altijd met veel plezier in haar woning gewoond en wilde ons, SOR, daarvoor bedanken. Ik zag meteen de mens achter de brief: een bescheiden en respectvolle vrouw. De brief had bijna een verontschuldigende, nederige toon.

Zouden wij als ‘jongere generatie’ nog de moeite nemen om een bedankbrief te schrijven?

Ik baalde ervan dat ik niks voor haar kon betekenen, maar het zette me wel aan het denken. Het is een goed teken dat een ogenschijnlijk klein gebaar mij nog steeds raakt. Het doet me beseffen waarvoor ik hier ben en waar SOR voor staat: persoonlijke aandacht. We waken ervoor dat onze organisatie zijn gevoel verliest. We zijn geen statistisch instituut dat een product levert. Dienstverlening is mensenwerk. Een bewoner zou zich niet moeten verontschuldigen over haar financiële situatie of tegen ons opkijken. We willen juist tussen de mensen staan, als gelijkwaardigen.

Uiteindelijk gaat het binnen een organisatie om het inlevingsvermogen in een ander. Of je nou opzichter, huismeester of directeur-bestuurder bent

In dit digitale tijdperk waar de geschreven brief met uitsterven wordt bedreigd, kiezen wij vol overtuiging voor persoonlijke aandacht. Deze brief benadrukt die boodschap des te meer. Maar persoonlijk contact werkt alleen als het oprecht is. Authentiek. Niemand zit tenslotte te wachten op een trucje ongemeende vriendelijkheid. Als het je niet interesseert hoe het met iemand gaat, moet je het niet vragen. Toch?

Ik kan en wil het niet alleen. Samen kunnen we de wereld van wonen en zorg mooier maken voor alle ouderen in Rotterdam

Onze missie en visie staan mooi beschreven op papier, maar wat doen we er dagelijks mee? Hoe voeren we ze uit? Ook in 2017 komen we met bewonerscommissies en het Huurdersplatform samen. We luisteren naar bewoners en denken mee. Gaan meer persoonlijk met elkaar in gesprek, vragen naar elkaars wensen en behoeften. Denk aan praktische zaken als leefbaarheid in de woongebouwen. Hoe zetten we budgetten voor het stimuleren van leefbaarheid optimaal in? Het is allemaal ten behoeve van de huurders, dus laat hen meebeslissen in wat we met het geld doen. Maar ook door met samenwerkende partijen om de tafel te zitten. Denk aan de gemeente, zorgorganisaties en welzijnsorganisaties. We willen visies, ontwikkelingen en kennis delen. Tijd voor elkaar nemen en elkaars verhaal aanhoren. Zeker in ons werkgebied waar ouderen steeds meer behoefte hebben aan een goede combinatie van betaalbaar wonen en zorgverlening.

En hoe maakt u de wereld een stukje mooier?

En ook u kunt uw steentje bijdragen in deze soms verharde maatschappij. Laten we teruggaan naar het gevoel van aandacht uit het ‘geschreven-brieventijdperk’. Stelt u eens voor dat u vandaag een geschreven liefdesbrief ontvangt? Prachtig toch. Het is tijd voor aandacht. Tijd voor elkaar.

Hassan Najja
Hassan Najja
Directeur-bestuurder. Betrokken, bevlogen, sociaal. Met oprechte aandacht voor zijn medemens. Ik vind mensen gewoon leuk. Blog over verwondering, bewonersverhalen en mijn visie op de samenleving en in het bijzonder de ouderenhuisvesting.

3 reacties

Charlotte Verbeke

Ongeveer 3 jaar geleden

Beste Hassan, Al is je reactie dan niet handgeschreven; ook ik ben " geraakt" Stof tot nadenken ..

Maria Zanders

Ongeveer 3 jaar geleden

Hallo Hassan, Ja Dank je stof tot nadenken. Je baalde ervan dat je niks voor haar kon betekenen. Koffie en een stuk limburgse vlaai en haar laten weten hoeveel ze je geraakt heeft.

Sylvo Gaastra

Ongeveer 3 jaar geleden

Beste Hassan, Had je haar, haar eigen woning, niet opnieuw passend kunnen toewijzen middels een geschreven brief ?

Laat een reactie achter

We zouden het op prijs stellen als u beleefd wilt blijven.
Uw e-mail zal niet worden getoond.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.