Print

Kennisuitwisseling met huurders in Groningen

02 / 10 / 2017

Kennisuitwisseling met huurders in Groningen

In alle vroegte wachtten leden van ons Huurdersplatform samen met huurdersvertegenwoordigers van Vestia en Woonstad op de bus. Op weg naar huurdersvertegenwoordigers in de provincie Groningen. De dag staat in het teken van nadere kennismaking en -uitwisseling met huurdersvereniging Noordelijk Overleg Lefier (NOL).

"We leren van elkaar door dingen te bespreken"

Hassan Najja (directeur-bestuurder van SOR) werkte in zijn vorige baan samen met deze huurders­vereniging. Leden van het NOL zijn in 2016 in Rotterdam op bezoek geweest. Nu maken de Rotterdammers kennis met de vraag­stukken van huurders in de provincie Groningen. In Slochteren zien ze de gevolgen van de aardbevingen en bezoeken ze een zogenaamde Stroomversnellingswoning.

De gevolgen van de aardbevingen zijn groot

Veel woningen zijn flink beschadigd, zichtbaar en onzichtbaar. En de invloed op de bewoners is enorm. De angst dat er elk moment weer een aardbeving kan komen. Niet in de hand hebben wanneer er één komt en wat er tegen kan worden gedaan. Gesteggel over geld. Laurette Vermeulen, beleidsadviseur van de huurdersraad van Vestia: “De impact van de aardbevingen op mensen, de machteloosheid, daar verbleken onze huurproblemen bij.”

Bij de Stroomversnellingswoning tellen de ervaringen van bewoners

Over de oorspronkelijke woning is een nieuw jasje getrokken. Een nieuwe voor -en achtergevel plus een nieuw dak zorgen voor een goed geïsoleerd huis. Door tegelijkertijd te investeren in nieuwe installaties is de woning energie­neutraal gemaakt. De bewoner heeft geen energie­rekening meer.

De aangepakte woning kent nog wat kinderziektes. Zo is de installatie midden op zolder geplaatst waardoor er weinig ruimte over blijft. Mede dankzij de inzet van het NOL worden de ervaringen van de bewoners mee­genomen in het vervolg: bij de volgende woningen komt de installatie in de achtertuin.

“Dit bezoek verstevigt de band met de andere huurdersorganisaties in Rotterdam"

Bert van Reeuwijk, voorzitter van het HPF: “Dit bezoek verstevigt de band met de andere huurdersorganisaties in Rotterdam, ook al zijn we in Groningen. Van de aanpak en samenwerking van de Groningse huurders kunnen we leren. Dit soort uitjes draagt zeker bij aan de verdere professionalisering van en samenwerking tussen de huurders­organisaties in Rotterdam.”

Terug naar overzicht

Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.