Print

Verbouwing zorgcentrum Havenlicht in Pernis in zicht

16 / 02 / 2017

Verbouwing zorgcentrum Havenlicht in Pernis in zicht

De plannen voor de transformatie van zorgcentrum Het Havenlicht in Pernis zijn in vergevorderd stadium. Stichting Sonneburgh en woningcorporatie SOR tekenden afgelopen jaar een intentieverklaring om samen Het Havenlicht om te bouwen naar een toekomstbestendig zorggebouw voor ouderen in Pernis. De verwachting is dat de verbouwing in april van start kan gaan.

Het huidige zorgcentrum uit 1964 aan de Velsenaerstraat in Pernis wordt door SOR verhuurd aan stichting Sonneburgh. De vraag naar het huidige type zorgwoning neemt af door de overheidsmaatregel ‘scheiding wonen en zorg’. Hierdoor moeten mensen, ook met een lichte zorgvraag, steeds langer zelfstandig thuis wonen. Sonneburgh en SOR zochten naar welke aanpassingen nodig zijn om het gebouw zo toekomstbestendig mogelijk te maken. En samen met de gemeente werd gekeken naar de behoefte aan seniorenwoningen in Pernis. Alle partijen zijn tevreden naar de combinatie van verpleeghuiszorg en zelfstandig wonen in het nieuwe Havenlicht.

"Ik ben blij dat we extra seniorenwoningen realiseren in Pernis, zodat meer ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven”

Verschillende woonvormen in het nieuwe Havenlicht

De zestig verouderde zorgkamers in het huidige Havenlicht worden omgebouwd naar tweeëndertig huurappartementen en 12 verpleeghuisplaatsen. In de huurappartementen met voornamelijk twee kamers wonen 50-plussers zelfstandig. Deze woningen zijn allemaal geschikt om thuis zorg in te ontvangen. Zo is de badkamer ruim genoeg voor een rolstoel, heeft de woning geen drempels en zijn de doorgangen ruim. Bijna alle appartementen krijgen een sociale huurprijs tot 592,55 euro per maand. Op de derde etage komt een kleinschalige woonvorm met twaalf PG-woningen voor mensen met dementie. Bewoners van Het Havenlicht en het naastgelegen Biezenkamp kunnen gebruik blijven maken van het restaurant en de vertrouwde dienstverlening van Sonneburgh.

De cliënten van Sonneburgh die nu tijdelijk elders wonen, kunnen na de verbouwing weer in Het Havenlicht wonen. Stichting Sonneburgh blijft ook de komende vijftien jaar de PG-afdeling en bij aanvang ook de tweeëndertig woningen huren van de woningcorporatie. Naar verwachting zal de ombouw eind 2017 klaar zijn.

Transformatie maakt zorgvastgoed toekomstbestendig

SOR directeur-bestuurder Hassan Najja: “Het transformeren van onze verzorgings- en verpleeghuizen naar een nieuwe bestemming is een grote opgave voor onze corporatie. Dit doen we in goed overleg met zorgorganisaties en de gemeente. Ik ben blij dat we extra seniorenwoningen realiseren in Pernis, zodat meer ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven”.   

Jan Dijks, bestuurder van Sonneburgh voegt toe: ”Sonneburgh wil ook in de toekomst zorg en diensten blijven bieden aan de inwoners van Pernis die daar behoefte aan hebben. Wij kijken ernaar uit om dat in een mooi gerenoveerd Havenlicht te kunnen doen. De betrokkenheid van de Pernissers bij de ontwikkelingen van Het Havenlicht uit zich niet alleen nu gedurende de renovatie, maar ook de inzet van de vele vrijwilligers, die ook in de toekomst weer hard nodig zullen zijn, getuigt daarvan”.

 

[aangepast 14-03-2017]

Terug naar overzicht

Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.