Print

Ombouw zorgcentrum Havenlicht, Pernis

    Fotograaf: René Castelijn

Op 4 juli was de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in zorgcentrum Het Havenlicht in Pernis om het 'Welkom thuis' van de bewoners te vieren. Het Havenlicht, een gebouw van SOR dat wordt gehuurd door Stichting Sonneburgh, is in het afgelopen jaar omgebouwd. De bewoners van het zorgcentrum verbleven in die tijd in Locatie Groene Kruisweg in Rotterdam (eveneens van Sonneburgh). In juni keerden zij terug naar hun geboortegrond. Dit werd gevierd met een gezamenlijke lunch voor de bewoners met burgemeester Aboutaleb. Ook Hassan Najja, directeur-bestuurder van SOR was aanwezig.

Het zorgcentrum aan de Velsenaerstraat is gebouwd in 1964. Door de scheiding van wonen en zorg en doordat mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen, voldeed het type zorgwoning in Het Havenlicht niet meer. Een aanpassing was nodig om het gebouw toekomstbestendig te maken. In nauwe samenwerking met Stichting Sonneburgh is het plan tot verbouwing gemaakt en uitgevoerd. 

Ombouw naar 32 zelfstandige woningen en 12 verpleeghuisplaatsen binnen bestaande gebouw
De 56 verouderde zorgkamers zijn omgebouwd naar 32 huurappartementen, 12 verpleeghuisplaatsen en 3 logeerkamers voor kortdurend verblijf. In de huurappartementen met voornamelijk twee kamers wonen 50-plussers zelfstandig. Deze woningen zijn allemaal geschikt om thuis zorg in te ontvangen. Zo is de badkamer ruim genoeg voor een rolstoel, heeft de woning geen drempels en zijn de doorgangen ruim. Alle appartementen hebben een sociale huurprijs tot € 594,58 per maand, prijspeil 2018. Op de derde etage is een kleinschalige woonvorm met 12 PG-woningen voor mensen met dementie. Bewoners van Het Havenlicht en de naastgelegen Biezenkamp kunnen gebruik blijven maken van het restaurant en de vertrouwde dienstverlening van Sonneburgh.

Verhuur aan en via Stichting Sonneburgh
Stichting Sonneburgh blijft de komende vijftien jaar de PG-afdeling en bij aanvang ook de 32 woningen huren van SOR.

Transformatie maakt zorgvastgoed toekomstbestendig
Hassan Najja is tevreden met de verlengde samenwerking: “De transformatie van zorgvastgoed is een grote opgave voor onze corporatie. De ombouw van de woningen en samenwerking zoals nu met Stichting Sonneburgh maken het mogelijk om verzorgings- en verpleeghuizen op een flexibele manier toekomstbestendig te maken”.  

Burgemeester Aboutaleb sprak zijn waardering uit. "Dankzij de flexibele opstelling van SOR kon Het Havenlicht worden gerenoveerd. Zo is een belangrijke voorziening voor Pernis behouden gebleven. Verder is een woord van dank op zijn plaats voor de medewerkers van Sonneburgh voor hun zorg voor de bewoners. En voor de gebiedscommissie voor de fijne samenwerking. Ik kom in het najaar graag terug voor de officiële opening."

eerder verschenen: Verbouwing van zorgcentrum Het Havenlicht in Pernis begonnen

Adres: Velsenaerstraat 4
Wijk: Pernis
Type woningen: 32 appartementen voor zelfstandig wonende 50-plussers en 12 PG-woningen
Verwachte oplevering: maart 2018
Architect: De Roon architecten
Aannemer: De Kok Bouwgroep
Ontwikkelaar: SOR

Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.