Seniorenmakelaar Sandra Muller

28 april 2020

Seniorenmakelaar Sandra Muller

“Geschikt wonen maakt je hele leven prettiger”

Als dé ouderenhuisvester van Rotterdam en omgeving zet SOR haar kennis over en ervaring met senioren en hun woonwensen en -behoeften breed in. Voor onze eigen huurders én voor andere ouderen in ons werkgebied. Daarom dragen we actief bij aan het project seniorenmakelaar voor de Rotterdamse regio. Met als belangrijkste doel: 55-plussers die in een sociale huurwoning wonen, tijdig laten nadenken over de vraag of ze oud kunnen worden in hun huidige woning.

De seniorenmakelaar is 1 februari 2020 aangesteld en heet Sandra Muller. Sandra was ruim acht jaar Wmo-adviseur in Rotterdam. “In die functie kwam ik veel eenzame ouderen tegen”, zo vertelt ze. “Mensen die bijna niet meer de deur uitkwamen omdat ze bijvoorbeeld moeite hadden met de trap of omdat de voorzieningen ver weg waren. Daardoor waren ze afhankelijk. En dat is lastig want iedereen heeft het druk. Daarom is het zo belangrijk dat ouderen in een geschikte woning wonen. Dat wil zeggen, in een woning die goed voelt en waar ze heel lang alles nog zelfstandig kunnen doen. Dat maakt het leven van mensen in zijn geheel prettiger. Als seniorenmakelaar wil ik daar graag bij ondersteunen.”

“Het begint met bewustwording”, gaat Sandra verder. “Geschikte sociale huurwoningen liggen niet voor het oprapen. Dus is het belangrijk dat mensen op tijd nadenken over wat zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren. Kan dat in de eigen woning? Zijn daar dan aanpassingen voor nodig? Of, als het beter is om op termijn te verhuizen, waar zouden zij dan naar toe willen? Wie op tijd nadenkt over deze vragen en zich alvast inschrijft bij Woonnet Rijnmond, is beter voorbereid. En heeft meer kans uiteindelijk een woning te vinden waar hij of zij zich prettig voelt.”

Focus op IJsselmonde en Delfshaven

De seniorenmakelaar is een gezamenlijk initiatief van de woningcorporaties Vestia, Havensteder, Woonbron, Woonstad Rotterdam, SOR en de gemeente Rotterdam. Voorlopig is de inzet van de seniorenmakelaar een eenjarige proef. In dat jaar ligt de focus op twee Rotterdamse wijken. In Delfshaven gaat Sandra bewoners bewust maken van hun toekomstige woonwens. In IJsselmonde geeft ze hulp aan ouderen die willen verhuizen.

“In Delfshaven ga ik bijeenkomsten organiseren”, licht Sandra toe. “Hiervoor zoek ik aansluiting bij welzijnsactiviteiten en andere samenkomsten die al worden georganiseerd voor senioren. Doel is om uit te leggen wat geschikt wonen is en waarom het in alle opzichten fijner is om geschikt te wonen. Ik ga niemand overhalen om te verhuizen. Maar ik hoop wel dat mensen erover na gaan denken. In IJsselmonde kan ik mensen van 55 jaar en ouder die in de toekomst willen verhuizen ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld door hen te informeren over waar een geschikte woning aan zou moeten voldoen, door samen te kijken naar het woningaanbod in Rotterdam of door de huurtoeslagmogelijkheden op een rijtje te zetten.”

Meer informatie op www.rotterdam.nl/wonen-leven/zorgdichtbij-wonen/

In beide gebieden gaat Sandra inloopspreekuren houden. Ze start hiermee zodra de maatregelen rondom het coronavirus worden versoepeld. “Senioren kunnen mij dan opzoeken in de Huizen van de Wijk.  Vanaf eind april kunnen mensen mij al mailen (seniorenmakelaarmo@rotterdam.nl) en op maandag tussen 10.00 en 12.00 uur bellen via (010) 267 64 88. Meer informatie is te vinden op de website https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zorgdichtbij-wonen/.”

Terug naar het overzicht