Print

Veelgestelde vragen

Als u vragen heeft over een bepaald onderwerp kunt u het antwoord wellicht terugvinden in dit overzicht. U kunt via onderstaande filter specifiek op uw onderwerp zoeken.

Ik zoek een huurwoning

Wat is een sociale huurwoning?

Dat zijn woningen met een nettohuur tot en met 720,42 euro. Het gaat hier om kale huur, dat wil zeggen huur zonder servicekosten. Voor een groot deel van deze woningen kan huurtoeslag aangevraagd worden bij de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor een woning moet u voldoen aan de voorwaarden die in de woningadvertentie staan. Corporaties, en dus ook SOR, mogen deze woningen (bijna) alleen nog maar verhuren aan woningzoekenden met een huishoudinkomen tot en met 38.035 euro (inkomensgrens 2019).

Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning?

Sociale huurwoning
Alle sociale huurwoningen van SOR (met uitzondering van Oud-Beijerland) liggen in de stadsregio Rotterdam. Deze woningen, waar huurtoeslag mogelijk is, worden aangeboden via Woonnet Rijnmond. Om te kunnen reageren op een woning heeft u een inschrijfnummer nodig. Via de website van Woonnet Rijnmond kunt u zich eenvoudig inschrijven. De jaarlijkse inschrijfkosten zijn 10 euro. Hoeveel kans u maakt op een woning is onder andere afhankelijk van uw inschrijfduur en een eventuele urgentieverklaring.

De sociale huurwoningen in Oud-Beijerland worden aangeboden door collega corporatie HW Wonen via hun website www.hwwonen.nl. Hiervoor is inschrijven bij Woonnet Rijnmond dus niet nodig.

Vrije sector huurwoning
Bent u op zoek naar een woning vanaf 710,68 euro dan is inschrijven niet nodig. Bekijk het beschikbare woningaanbod op www.wonenbijsor.nl.

Wat is een vrije sector huurwoning?

Dat zijn woningen met een netto huurprijs vanaf 720,43 euro per maand. Voor deze woningen is geen huurtoeslag mogelijk. Daarom is voor deze woningen een jaarinkomen vereist van minimaal 38.036,-- euro. (inkomensgrens 2019)

Door de strengere Europese regelgeving komen sinds 1 januari 2015 huishoudens met een gezamenlijk bruto inkomen vanaf 36.165 euro niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning omdat zij daarvoor te veel verdienen.

Hoe reageer ik op een huurwoning?

Sociale huurwoningen

Om te kunnen reageren op een huurwoning dient u zich in te schrijven bij Woonnet Rijnmond. U kunt maximaal twee reacties plaatsen op aangeboden huurwoningen op www.woonnetrijnmond.nl Iedere avond om 20.00 uur worden nieuwe woningen op Woonnet Rijnmond geplaatst. Sommige huuradvertenties blijven dan nog staan op de website, andere huuradvertenties verdwijnen van de website. Is één van de advertenties waarop u heeft gereageerd van de site verwijderd dan kunt u vanaf dat moment weer reageren op een nieuwe woning. De bestaande reactie wordt vanaf dat moment in behandeling genomen door onze verhuurmakelaar.

Heeft u op twee huuradvertenties gereageerd en ziet u in het nieuwe huuraanbod een beter passende woning? Dan kunt u via 'Mijn account' een van de twee eerdere reacties intrekken. Daarna kunt u reageren op de beter passende huurwoning.

Op de website van Woonnet Rijnmond wordt uitgelegd hoe u zich kunt inschrijven en hoe u kunt reageren.

Voor een sociale huurwoning in woongebouw de Gravin in Oud-Beijerland dient u zich in te schrijven bij de lokale corporatie HW Wonen.

Vrije sectorwoningen
Heeft u een vrije sector huurwoning (vanaf 720,43 euro p/mnd) gezien die u bevalt? Neem dan gelijk contact op met de verhuurmakelaar van SOR via telefoon (010) 444 55 55 of per e-mail.

Wat betekent het symbool bij Toegankelijkheid?

Alle SOR gebouwen zijn toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn. Zo zijn alle gebouwen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een aantal van onze woningen, met name tweekamerwoningen, zijn iets minder geschikt.

Soms hebben woningen nog hindernissen, maar kunnen dankzij kleine aanpassingen toch volledig geschikt gemaakt worden voor een specifieke bewoner. U kunt een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), voor het oplossen hiervan.

De mate waarin een woning toegankelijk is voor een rollator of rolstoel, drukken wij uit met pictogrammen. Onderstaande pictogrammen gebruiken we op onze website en staan ook vermeld in de woningadvertenties van Woonnet Rijnmond.

  De woning heeft geen trappen en ligt op de begane grond of is per lift bereikbaar.

  Bewoner kan met een rollator zonder (grote) hindernissen de woning in en kan de rollator ook binnen gebruiken.

  De woning is bereikbaar met een rolstoel en geschikt of (eenvoudig) geschikt te maken voor het gebruik van een rolstoel in de woning.

Waar vind ik het woningaanbod van SOR?

Al ons aanbod staat op www.wonenbijsor.nl en is ook te vinden op www.woonnetrijnmond.nl

Hoe vraag ik urgentie aan?

Bent u vanwege een persoonlijke noodsituatie dringend op zoek naar een andere woning? In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een urgentieverklaring. Urgent woningzoekenden mogen met voorrang zoeken. Dat betekent dat u meer kans maakt op een bepaalde woning dan andere woningzoekenden, mits de woning aan de voorwaarden van urgentie voldoet.

Wanneer meerdere urgent woningzoekenden op dezelfde woning reageren, dan biedt de corporatie de woning aan de kandidaat aan waarvan de urgentieverklaring het eerst afloopt.

Persoonlijke noodsituatie
Om urgentie te verkrijgen, moet er echt sprake zijn van een persoonlijke noodsituatie. Het gaat dan niet zozeer om bijvoorbeeld een echtscheiding, leukere buurt of te klein wonen. Maar meer om een ongeval, huiselijk geweld, brand of bedreiging.

Kosten
U vraagt de urgentie aan bij de corporatie bij u in de buurt. Het aanvragen van een reguliere urgentie kost 35 euro. Deze kosten krijgt u in een later stadium niet terug.

Gebeurt uw aanvraag op medische gronden, dan komt het voor dat uw aanvraag eerst ter toetsing naar een medisch adviseur gaat. Deze keuring kost 50 euro. Deze kosten komen bovenop de reguliere 35 euro.

Informatie over de voorwaarden van een urgentieverklaring:

Voor Rotterdam: SUWR

Voor Spijkenisse: gemeente Spijkenisse 

Voor Brielle: gemeente Brielle

Voor Oostvoorne: gemeente Westvoorne

Voor Oud-Beijerland: gemeente Oud-Beijerland

Inschrijven voor de nieuwsbrief

  1.