Hoe vraag ik urgentie aan?

Bent u vanwege een persoonlijke noodsituatie dringend op zoek naar een andere woning? In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een urgentieverklaring. Urgent woningzoekenden mogen met voorrang zoeken. Dat betekent dat u meer kans maakt op een bepaalde woning dan andere woningzoekenden, mits de woning aan de voorwaarden van urgentie voldoet.

Wanneer meerdere urgent woningzoekenden op dezelfde woning reageren, dan biedt de corporatie de woning aan de kandidaat aan waarvan de urgentieverklaring het eerst afloopt.

Persoonlijke noodsituatie
Om urgentie te verkrijgen, moet er echt sprake zijn van een persoonlijke noodsituatie. Het gaat dan niet zozeer om bijvoorbeeld een echtscheiding, leukere buurt of te klein wonen. Maar meer om een ongeval, huiselijk geweld, brand of bedreiging.

Kosten
U vraagt de urgentie aan bij de corporatie bij u in de buurt. Het aanvragen van een reguliere urgentie kost 35 euro. Deze kosten krijgt u in een later stadium niet terug.

Gebeurt uw aanvraag op medische gronden, dan komt het voor dat uw aanvraag eerst ter toetsing naar een medisch adviseur gaat. Deze keuring kost 50 euro. Deze kosten komen bovenop de reguliere 35 euro.

Informatie over de voorwaarden van een urgentieverklaring:

Voor Rotterdam: SUWR

Voor Spijkenisse: gemeente Spijkenisse 

Voor Brielle: gemeente Brielle

Voor Oostvoorne: gemeente Westvoorne

Voor Oud-Beijerland: gemeente Oud-Beijerland

Terug naar het overzicht